fredag 29. mai 2009

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Denne uka har jeg vært ute i felten med Zoologi-klassen. Med eksamen i Molekylærbiologi på førstkommende tirsdag så var ikke et feltkurs det jeg hadde lyst til å prioritere mest for øyeblikket, jeg hadde aminosyrer å pugge og biologiske prosesser å lære. Men feltkurset er obligatorisk, og må man, ja, da må man.

Feltkurset holdt til i Fana, nærmere bestemt Milde, på (og for det meste rundt) Fana Folkehøyskole, rett ved Arboretet og den botaniske hagen. Et herlig området, og en ganske fin folkehøyskole!

Opplegget for kurset var å studere de forskjellige habitatene: furuskog, granskog, eng, edelløvskog, rennende vann, fjæra og stillevann. De to første dagene ble brukt til å fange insekter og andre evertebrater (virvelløse dyr). Utstyrt med insekthåv/sommerfuglhåv, slaghåv, slagskjerm, vammhåv,pinsett, hender, og noen glass med cloroform og sprit, så var vi klar til å fange insekter! =D Insekt-fanging, spesielt flyvende insekter som møll eller sommerfugler, er en aktivitet med høy underholdningsverdi! :) Øktene med innsamling av dyr, ble etterfulgt av en økt på lab'en hvor vi må artbestemme alle artene vi har funnet, en aktivitet med ikke alltid like høy underholdningsverdi...
Gruppa mi fikk i prosjektoppgave om fjære, passet jo meg bra ettersom jeg går på havbruksbiologi :) Sånn ved første øyekast på habitatet så ser det ikke ut som det er så veldig mye liv i fjæra. Mange snegler, skjell og noen reker. Men ikke så mye annet...trodde jeg. For når vi kom tilbake til lab'en så tok vi noen biter av tangen under lupa. Det viste seg at der lever det noen helt sinnsykt med forskjellige mer eller midre mikroskopiske dyr!!! Å se på tang under lupen er faktisk det artigste jeg har gjort hele uka! Utrolig gøy! og ikke minst spennende! I og på tangen lever det bitte små blåskjell, tanglus, midd, slimormer, krepsedyr, mosdyr, nesledyr, flue- og mygglarver, svamper, armføttinger, ja veldig mye rart rett og slett! =) Det var som å oppdage en helt ny verden! Og hvem skulle tro at det var så mye liv på en liten bit tang?!


















Som dere ser så ble det noen få bilder gjennom lupa, men har desverre ikke vært så veldig aktiv fotograf denne uka. Det skal sies at å ta bilder gjennom lupe ikke er så lett heller :-/ Over på de to første bildene ser dere en type rur (som faktisk er et krepsdyr!), under de første: mosdyr og et blåskjell på rømmen. Til høyre: hydrozoider.

1 kommentar:

Magnhild sa...

Utrolig kult bilde av Ida Helene. Og av de små rare dyrene.
Når det gjelder informasjonen om tang, så frister det ikkje så veldig å vasse i tangen lenger.... Ikkje det at det fristet før, men då hadde eg ingenting i mot det. No derimot, veit eg jo at det lever mange dyr som eg ikkje kan se der, i tillegg til krabbene;)